ART

La povești cu Madonna

Ah, Mona Lisa! De câte ori m-am imaginat stând cu celebra Madonna la o cafea în timp ce povesteam vrute și nevrute și aflam picanterii din timpul ședinței ei cu celebrul Leonardo.
Da, ați auzit bine, Leonardo Da Vinci, cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene, care a trăit între anii 1452-1519 și care a pictat faimoasa Mona Lisa, una dintre cele mai reproduse și discutate opere de artă din istorie.


Portretul Lisei Gherardini, soția unui negustor de textile din Florența, Francesco del Giocondo, a fost pictat de către da Vinci folosind tehnica ”sfumato”, adică umbrind colțurile gurii și ochilor, tehnică care îți dă impresia de mișcare. Surâsul misterios și încifrat a intrigat lumea timp de secole, de unde și multitudinea de scriituri, discuții și filme bazate pe misterul Giocondei.


În prezent, pictura este expusă la muzeul Luvru din Paris și atrage anual milioane de vizitatori, însă din cauza pandemiei de coronavirus acesta este închis publicului.
Astfel, în urma unei expoziții din 2020 dedicată lui da Vinci, reprezentanții muzeului au creat o experiență virtuală prin care o putem vizita direct din intimitatea casei noastre.


Aplicația ”La Joconde en VR”, adică ”Gioconda în VR” este o aplicație gratuită, disponibilă pentru iOS și Android, pusă la dispoziție de muzeul Luvru pentru toți iubitorii de artă și admiratorii celei mai faimoase picturi din lume.
Aplicația este disponibilă în 5 limbi de circulație internațională, printre care engleză, franceză și spaniolă. Eu am găsit-o în App Store sub numele de ”Mona Lisa – Beyond the glass” și o recomand cu mare drag amatorilor de artă și nu numai.


Prezentarea portretului este făcută într-un manieră extraordinară, ca și cum te-ai uita printr-o fereastră deschisă spre tânăra doamnă. Prin această aplicație de virtual reality descoperim o Mona Lisa animată și aflăm detalii interesante despre haine și coafură, dar și despre identitatea ei.


Mișcarea stânga-dreapta a telefonului ajută la descoperirea unor detalii interesante în timp ce o voce masculină povestește despre celebra pictură.
O adevărată enigmă transpusă într-o lecție de istorie în VR, care timp de 8 minute te introduce într-o lume de poveste, povestea misterioasei Gioconda!


Sper că v-am făcut curioși! Iar dacă da, găsiți mai multe detalii și linkul de descărcare aici.


 


Featured image by Miguel Cardoso via Flickr.

  • Picture via App Store
  • Picture via App Store
  • Picture via App Store
  • Picture via App Store
  • Text Hover
PS: Share this, or I'll eat your cookies...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

Author


Avatar

Corina Chiorean

Hello, world! Childish and stubborn, I'm not your usual cup of tea. Oh, and once you know me, I'll introduce you to my other personalities as well. Don't worry, they're friendly and very chatty, unless you're a schmuck!