ART, BOOKS & FILMS

Filmul TIFF 2021

Duminică a fost a treia zi de TIFF la Cluj și am decis împreună cu #MrDarcy, ca niște oameni de cultură și artă ce suntem, să participăm și noi măcar la un film din multitudinea de proiecții din peste 10 locații din oraș. Oferta e variată, pentru (aproape) toate gusturile aș zice eu, deși, dacă cumva sunteți fani ai filmelor cu happy-end și foarte optimiste sau comerciale, nu cred că v-aș recomanda să mergeți.

De ce? Pentru că selecția de filme de la TIFF e orientată, din ce am văzut eu, pe filme europene, iar nu toată lumea gustă acest gen din cauză că explorează niște teme mai dark, mai pesimiste poate, unde povestea centrală poate fi una tragică. Practic, depictează niște momente sau situații reale, cu dialoguri mai raw, mai directe, mai dureroase în funcție de subiectul filmului, iar de cele mai multe ori te lasă cu întrebări existențiale, din cauza sfârșitului în coadă de pește, ambiguu, abrupt și fără a oferi closure personajului central sau chiar publicului.

De exemplu, #MrDarcy nu e fan, însă pentru că eu sunt, a fost îndeajuns de drăguț încât să mă însoțească. El spune că viața e suficient de neagră și tristă uneori, așa că preferă să privească un film cu o perspectivă mai optimistă, care să-i dea speranța că se poate întotdeauna mai bine. 

Pe lângă proiecția de filme, festivalul e axat pe susținerea tinerilor cineaști, premierea și omagierea unor mari nume din industria filmului, organizarea unor seminarii și ateliere, conferințe, concerte și meet-ups.

Prețurile biletelor variază  între 15 și 50 de lei, iar abonamente pot ajunge chiar și până la 1000 lei.
Ca să ne bucurăm încă de vară și de aerul călduț, am ales ca locație Unirii Square Open Air, unde am văzut #AnotherRound, un film de Thomas Vinterberg, premiat cu un #Oscar la categoria Cel mai bun film internațional. 

Povestea filmului se învârte în jurul unui experiment susținut de patru profesori de liceu pe baza spuselor unui psihiatru norvegian, Finn Skårderud, care susținea că având o concentrație de alcool în sânge de 0.05% te face mult mai creativ și relaxat. Trei dintre ei resping această teorie, însă Martin (Mads Mikkelsen), aflat într-o situație personală nasoală, cu o căsătorie pe butuci, decide să dea o șansă experimentului, și începe să bea la muncă. În cele din urmă, i se alătură și ceilalți, stabilind un set de reguli: concentrația de alcool din sânge să nu scadă sub 0.05% și să nu bea după 8 seara. 

Urmează câteva săptămâni uimitoare, în care personajelor li se îmbunătățește vizibil viața, Martin reușește să se reconecteze cu soția sa, și toți sunt mai relaxați. Ca urmare, aceștia decid să mărească limita concentrației de alcool până la 0.10% până ajung la binge drinking ca sa observe efectele mai bine. În cele din urmă lucrurile scapă de sub control, aceștia fiind confruntați de către familiile lor îngrijorate că alunecă pe panta alcoolismului. 

Nu voi relata sfârșitul filmului, ca să nu vă stric vizionarea dacă cumva încă nu l-ați văzut, însă vă recomand cu mare drag să mergeți să-l vedeți. Mesajul pe care îl simți pe tot parcursul filmului e un fel de îndemn de trezire la viață și de a te bucura de ea cât mai mult, cu toate că au loc niște scene tragice. E un film pe care deși l-am văzut deja de 2 ori, tot mă uimește cu detalii pe care le observ la fiecare vizionare, pe lângă coloana sonoră care e un deliciu acustic. #MadsMikkelsen joacă un rol complex, care mă face, pe mine personal, să-l iubesc și mai mult. ♥︎ Dacă nu l-ați văzut în Hannibal, e greu să vă dați seama despre ce vorbesc.

Pe tot parcursul filmului, am fost atentă atât la ecranul imens, însă am observat și atmosfera care s-a creat în Piața Unirii. Un gând care mi-a răsărit în minte la momentul respectiv a fost că Clujul e într-adevăr un oraș magic. Circulația din centru a fost oprită, ca zgomotul mașinilor să nu interfereze cu experiența spectatorilor, iar o liniște solemnă domnea peste cinefilii cuminți, absorbiți de film, într-o piață slab luminată. Se simțea în aer o stare de bine general, se auzea doar dialogul personajelor, fără pic de zgomot, comentarii, sau râsete incomode.

TIFF se desfășoară între 23.07-01.08.2021 în #ClujNapoca, iar dacă nu aveți șansa să ajungeți, vor mai fi variante ale festivalului și în Târgu-Mureș, Oradea, Sibiu, Miercurea-Ciuc și Chișinău. Iar dacă nici acolo nu veți participa, puteți viziona filmele #TIFF pe platforma TIFF UNLIMITED care oferă prima lună gratuit, iar dupa percepe o suma de $5.62 pe lună ca să ai acces la toate filmele de pe platformă. Eu zic că e o sumă mică, pentru un cineva care chiar apreciază filmele TIFF, filme pe care oricum nu le găsești nici la TV și nici pe Netflix sau alte platforme de streaming.

Sper că v-am făcut câtuși de puțin curioși să îi dați o șansă acestui festival, iar dacă deja ați fost, sunt tare curioasă ce filme v-au plăcut și cu ce impresii ați plecat de acolo. Lemme know în comentarii! 🤗

Featured image courtesy of TIFF.

Image source: IMDB.
  • Text Hover
PS: Share this, or I'll eat your cookies...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

Author


Avatar

Corina Chiorean

Hello, world! Childish and stubborn, I'm not your usual cup of tea. Oh, and once you know me, I'll introduce you to my other personalities as well. Don't worry, they're friendly and very chatty, unless you're a schmuck!