TRAVEL

Trip alert | Belgrad, Serbia

Excursia pe care am făcut-o în Belgrad, împreună cu #MrDarcy și încă un prieten a avut un scop nobil și romantic. Să-l ducem pe Irinel să se vadă pentru prima dată cu o tipă pe care a cunoscut-o printr-un joc pe calculator.

Mare mobilizare de forțe pentru ca dragostea celor doi să triumfe și să se cunoască în sfârșit și în realitate. Pentru noi fusese o ocazie excelentă de a mai vizita un loc nou și de a ne relaxa câteva zile. 

Vă spun sincer că aveam emoții legate de Serbia. Nu știam mare lucru despre țara asta decât că fusese multă vreme sub dictatură comunistă și făcea parte din fosta Iugoslavie care mai apoi s-a divizat în câteva țărișoare independente. Totuși nu știu de ce aveam greșita impresie că este o țară unde au loc rebeliuni, războaie, totul e reglementat cu strictețe, turiștii nu sunt în siguranță, sau alte idei de genul ăsta. Din fericire, m-am înșelat, și în cele 5 zile petrecute în Belgrad, am descoperit un oraș fain, cu mare încărcătură istorică. 

Totuși, am făcut ceva research înainte, ca să avem o idee despre ce am putea vizita. Noi am mers cu mașina și am făcut în jur de 8 ore cu tot cu opriri și pauze. Traseul a fost Cluj-Timișoara-Vama Moravița-Belgrad. Drumul a fost fain, fără incidente, însă pe măsură ce ne distanțam de zonele muntoase din România căldura lunii mai era tot mai apăsătoare.

Cazare am găsit la Sirius Apartments, în zona veche a orașului, ceea ce ne-a permis să lăsăm mașina parcată și să o luăm la pas ca să ne putem bucura cum trebuie de străduțele înguste și pietruite, de atmosfera boemă, precum și de arhitectura impresionantă.

Ca și idee, Belgrad este un oraș străbătut de două fluvii importante, Dunărea și Sava. Sava desparte orașul aproape simetric în două părți: Noul și Vechiul Belgrad.

Noul Belgrad, aflat pe malul stâng al râului Sava, nu e chiar așa nou, iar elementele specifice sunt cele ale erei comuniste, cu construcții masive de beton. Actualmente acolo este în plină dezvoltare sectorul economic și business al orașului.

Vechiul Belgrad, de partea cealaltă, unde s-a păstrat atmosfera boemă, arhitectura veche din perioada de dinainte de războaiele mondiale când Belgrad era un oraș imperialist cosmopolit.

Apartamentul în care ne-am cazat era chiar fain, dispus pe două etaje. La parter era o bucătărie mică, o baie, o cameră de zi primitoare și un balcon micuț, iar la etaj erau două dormitoare. Am plătit pentru 4 nopți în jur de 100 de euro pentru tot apartamentul, ceea ce mie mi se pare un preț decent.

V-aș lăsa link, dar se pare că unitatea de cazare nu mai există pe Booking.com. Noi am fost în 2018, s-ar putea să fi existat schimbări majore din cauza pandemiei, însă la o simplă căutare veți găsi zeci de alte cazări super faine la prețuri ok. 

Ca referință, moneda lor este dinar sîrb, care este egal cu 0.042 RON. Prețurile de prin baruri, magazine, restaurante, sunt și ele decente, atâta timp cât nu sunteți chiar nesăbuiți. Prețurile, raportate la cele din România sunt cam aceleași în Belgrad, însă amintiți-vă că vorbim de capitală. Dacă opreai într-un orășel de pe drum ca să cumperi o apă, ieșeai probabil la jumate din preț.

Sârbii nu se diferențiază prea mult față de români, și aici mă refer la stilul de viață, la modul în care interacționează, se observă influențe balcanice și faptul că suntem țări vecine. Unii dintre ei știu chiar și română. Noi am fost primiți ok, gazda nu ne-a deranjat deloc pe parcursul sejurului, iar pe stradă, dacă ai nevoie de indicații de orientare, se găsește cu siguranță cineva să te ajute. Nu am simțit ostilitatea și răceala din vest, ca să zic așa.

Aveam o listă cu locuri de vizitat destul de lungă și nu am reușit să o parcurgem pe toată deoarece timpul nu ne-a permis, dar vă zic mai jos despre cele mai impresionante pe care am apucat să le vedem.

1. Skadarlija sau cartierul boem al Belgradului

Înțesat de străduțe pavate, artiști ambulanți, hoteluri posh, restaurante și terase colorate, acest cartier este a doua cea mai vizitată zonă din Belgrad, care aduce un aport considerabil la venitul țării. Aici poți găsi și magazine de antichități, buticuri cu suveniruri și galerii de artă. Un adevărat paradis pentru sufletele boeme.

Scriitorul și artistul bosnian Zuko Džumhur a descris probabil cel mai bine Skadarlija după cum urmează:

”My name is Skadarlija…or Skadarska street, however you like it. I am no boulevard…or avenue…or highway. I am common steep curved alley in the middle of Belgrade. And that would be everything meaningful to be told about me if it wouldn’t be for my bohemian history, my crumbling roofs, my shaking chairs…”

2. Kalemegdan – Cetatea de apărare

Cea mai vizitată zonă din Belgrad, impresionanta Kalemegdan adăpostește o imensă grădină zoologică și un parc. Se află pe malul apei, la confluența Dunării cu Sava. Locul e plin de fântâni arteziene, statui, bănci pitite pe lângă copaci mari umbroși, alei perfecte pentru promenadă în zilele toride, iar pajiștile din jurul fortăreței sunt un loc perfect pentru concerte și spectacole în aer liber. 3. Piața Republicii 

Una dintre cele mai frumoase piețe ale Belgradului, aici se află statuia Prințului Mihailo al III-lea, cel care a scăpat Serbia de ocupația turcă și, de asemenea, faimosul cartier urban al orașului. Este o zonă pietonală splendidă, cu magazine, terase, muzee și teatre. Frumoasele străzi pline de istorie construiesc împreună un adevărat orășel în miniatură.4. Belgrade Waterfront

Este o zonă urbană în plină dezvoltare de pe malul Savei care funcționează și ca zonă de agrement pentru localnici și turiști. Podul Ada, luminat pe timp de noapte și construcțiile înalte din sticlă domnesc semețe și oferă o priveliște impresionantă, mai ales la apus. Cafenelele și restaurantele care mai de care, sunt aliniate pe mal și au prețuri destul de piperate. Totuși, spectaculozitatea locului te îmbie la a mai rămâne puțin spre a admira zona special amenajată pentru a petrece un moment relaxant pe malul apei.To wrap up, pot să zic sincer că a fost una dintre cele mai faine vacanțe pe care le-am avut. O locație cu totul nouă, care ne-a impresionat prin oferta turistică bogată din toate punctele de vedere. Mancarea delicioasă, musai trebuie să încercați faimoasa pljeskavica odată ajunși în Belgrad. 

Eu una, abia aștept să organizăm o a doua vizită în acest oraș minunat ca să vedem și restul listei de vizitat: Muzeul Nikola Tesla, Muzeul Iluziilor, Biserica Sf. Sava, Insula Ada Ciganlija și altele. 

Aș fi curioasă să aflu părerea și experiența voastră legată de Belgrad în cazul în care l-ați vizitat deja. 

  • Text Hover
PS: Share this, or I'll eat your cookies...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Share on Reddit
Reddit
Email this to someone
email

Author


Avatar

Corina Chiorean

Hello, world! Childish and stubborn, I'm not your usual cup of tea. Oh, and once you know me, I'll introduce you to my other personalities as well. Don't worry, they're friendly and very chatty, unless you're a schmuck!